Twente mag zich inmiddels met recht een aspergestreek noemen. Het witte goud wordt allang niet meer alleen in zuidelijk Nederland gekweekt. De Twentse zandgrond blijkt een prima bodem te zijn, zo bewijst Natuurlijk Mander al dertig jaar. Van april tot en met juni zijn verse asperges verkrijgbaar in het boerderijwinkeltje aan de Vleerhoeksweg 9 te Mander. In het prachtige dal van de Mosbeek wordt deze periode met man en macht gewerkt om de asperges uit te steken. Nicole Oude Luttikhuis is samen met haar man Peter het gezicht van Natuurlijk Mander. Dit is niet alleen de aspergekwekerij. Op hun erf staan ook een vakantiewoning en groepsaccommodatie. Die bieden aan families en groepen een ideale plek voor een onbezorgde vakantie in het noordoostelijk deel van Twente.
Met de teelt van asperges is de familie in 1995 gestart. “Mijn schoonvader begon er mee toen hij vijftig werd”, memoreert Nicole. “Hij was daarvoor al eens in Limburg geweest en heeft daar ook met veel plezier op een aspergeboerderij meegedraaid. Dat is hem altijd bijgebleven. Omdat het uitbreiden van het melkveebedrijf zelfs in de jaren negentig al lastig was, besloot hij om er asperges bij te gaan kweken. Uiteindelijk een hele slimme zet.” Natuurlijk Mander is uitgegroeid tot een belangrijke regionale speler op de aspergemarkt. Nicole en Peter hebben het bedrijf inmiddels overgenomen. Er wordt geleverd aan zo’n 25 restaurants en op het erf is een verkooppunt. De kwaliteit is niet te vergelijken met de (goedkopere) asperges uit de supermarkt. “En dat het een wat duurdere groente is komt omdat het een arbeidsintensief proces is. We zijn nu zeven dagen per week op het land aan het steken. Daarna worden de asperges een aantal uren in het water gezet, om ze vervolgens stuk voor stuk te wassen en uit te sorteren. Daarna gaan ze de koelcel in of schillen we ze voor verkoop.”
Pure producten, rechtstreeks van het land zijn ontzettend populair. Dat merkt Nicole ook. “In ons winkeltje bieden we daarom naast asperges, allerlei andere verse streekproducten zoals ham van Slagerij Hulshof, eieren, sauzen, soepen en wijn. Ook verkopen we handige aspergeschalen.” De boerderijwinkel is zeven dagen per week geopend, ook tijdens feestdagen, van 9.00 uur tot 17.00 uur. Op zondag 1 juni is er een open dag, speciaal voor het dertigjarige jubileum van het aspergeteeltbedrijf. Iedereen is dan welkom van 10.00 uur tot 16.00 uur. Meer informatie is ook te vinden op www.natuurlijkmander.nl.