NoaberNieuws.nl geeft de mogelijkheid aan alle 4 lokale politieke partijen in de gemeente Tubbergen om een artikel aan te leveren met als doel de lokale politiek dichterbij de burgers te krijgen en uiteraard ook de burgers dichterbij de politiek te krijgen.
Keerpunt22: ‘Geen hogere lasten, wél meer regie op regionale samenwerking’
Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 8 juli heeft de fractie van Keerpunt22 zich kritisch maar constructief uitgelaten over de perspectiefnota 2026. Middels deze perspectiefnota worden financiële kaders vastgesteld waarmee het College aan de slag gaat met de begroting van 2026 en daarna. De partij pleitte nadrukkelijk voor een sluitende meerjarenbegroting zonder lastenverhoging voor inwoners, en benadrukte het belang van een kleine, kerntakengerichte overheid. ”Een overheid die niet de inwoners vertelt hoe het allemaal wel niet zou moeten, maar een overheid die inwoners in hun kracht zet om zelfredzaam te zijn, verantwoordelijkheid te pakken en zorg te dragen voor hun omgeving.” Ook werd een motie ingediend – en met een ruime meerderheid aangenomen – om de gemeenteraad meer regie en zicht te geven op regionale samenwerkingen.
Zorgen over financiële toekomst
Hoewel de financiële situatie van de gemeente Tubbergen er door een extra impuls van het Rijk beter uitziet dan eerder gedacht, uitte Keerpunt22 zorgen over de jaren na 2027. De fractie sprak van een “nieuw ravijnjaar” in 2028, waarin veel gemeenten opnieuw in zwaar financieel weer dreigen te belanden. “Alle reden dus om te blijven lobbyen richting Den Haag. Meer taken voor gemeenten moeten ook meer financiële middelen betekenen vanuit de Rijksoverheid.” Keerpunt22 pleitte daarnaast opnieuw voor terughoudendheid bij het verhogen van lokale lasten. “Dat moet echt het laatste redmiddel zijn om de meerjarenbegroting sluitend te krijgen. Eerst kritisch kijken naar de eigen organisatie en het eigen beleid,” stelde de fractie in haar bijdrage.
Kritiek op plan SSRT
De extra investering van 675.000 euro in de Stichting Sport en Recreatie Tubbergen (SSRT), met als doel om structurele tekorten weg te werken, riep vragen op. Keerpunt22 stelde zich kritisch op tegenover het door de SSRT gepresenteerde plan van aanpak. “Het bleef erg algemeen, en de concrete cijfers ontbraken. Dat is onvoldoende basis voor een definitief besluit in november,” aldus de fractie. De partij wil dan ook vóór de begrotingsbehandeling in november meer duidelijkheid van zowel de SSRT als het College over hoe de structurele tekorten worden weggewerkt.
Rol SWTD onder de loep
Ook de rol van de stichting Sociaal Werk Tubbergen Dinkelland (SWTD) werd besproken. Keerpunt22 vroeg zich af of de samenwerking tussen gemeente en stichting wel in balans is. “De bal werd wel erg nadrukkelijk bij de gemeente gelegd. Wat ons betreft moet er sprake zijn van een écht samenspel.” De fractie riep het College op om meer duidelijkheid te geven over de rolverdeling en waar de samenwerking kan worden verbeterd.
Motie aangenomen: Meer grip op regionale samenwerking
Een belangrijk moment in de vergadering was de behandeling van een motie van Keerpunt22 over regionale samenwerkingen. De motie, die bijna unaniem werd aangenomen, roept het College op om aanbevelingen uit het onderzoek van de gezamenlijke Twentse rekenkamers te vertalen naar concreet beleid in Tubbergen. Doel: meer zicht en grip op de vele regionale samenwerkingsverbanden waarin de gemeente participeert. Momenteel ontbreekt het vaak aan het zicht en de regie hierop, waardoor de gemeenteraad lastig kan sturen op beleid en besluitvorming door deze regionale samenwerkingsverbanden.
De motie vraagt het College om vóór de begrotingsbehandeling in november aanstaande met een voorstel te komen richting de gemeenteraad. “Regionale samenwerking is belangrijk, maar mag niet betekenen dat we als raad onvoldoende weten wat er precies gebeurt in deze verbanden. Met deze motie zetten we een stap naar meer transparantie en controle,” aldus Keerpunt22.