Carnavalsclub Wirwar zag in 2008 het daglicht dankzij een groep fanatieke carnavalsvierders uit Tubbergen. “Een ‘wirwar’ aan personen: gezinnen, vrienden en families. Daar komt de naam vandaan”, legt clublid Tonny Lucas uit. “Daarnaast hebben we ook een groep die we ‘IndeWarrers’ noemen. Die zijn wel lid maar lopen niet mee.” Aan wagens bouwen of optooien doet WirWar niet. “Bij ons draait deelname aan de optochten om onze loopgroep en de muziekwagen”, vertelt Tonny. “Om ons te onderscheiden, besteden we heel veel aandacht aan de kwaliteit van de pakken en attributen. Het idee voor het volgende thema, met een knipoog naar de actualiteit, ontstaat volgens hem vaak gelijk na carnaval.
Een deskundige naaicommissie gaat jaarlijks al vanaf de bouwvak aan de slag met het ontwerpen van de pakken, het uitzoeken van de stoffen en uiteindelijk het naaien.” En niet alleen het naaien van de kleding. Wirwarrers worden letterlijk en figuurlijk van top tot teen gestyled en voor de verlichte optocht tevens verlicht. “Van bijzondere hoofddeksels tot hoezen om onze schoenen: alles is voorzien van lampjes”, licht Lucas toe. De verlichte optocht vormde na de oprichting de eerste carnavalsoptocht waar de Tubbergse club aan deelnam. Inmiddels hebben ze al menig prijs in de wacht gesleept. Ook bij optochten in buurtdorpen. “Meestal eindigen we wel in de top 3”, zegt Lucas met gepaste trots. “Het prijzengeld investeren we dan weer in de pakken en verlichting van het jaar erna.”
Nog altijd is de verlichte optocht in Tubbergen geliefd onder Wirwarrers. “Er staat elk jaar enorm veel publiek langs de kant. Hopelijk lopen we dit jaar redelijk vooraan. Dan kunnen we bij terugkomst zelf nog een stuk optocht kijken. Het is natuurlijk uniek wat hier in Tubbergen gebeurt. Ik geloof ook dat het anders is dan bijvoorbeeld in een stad”, merkt de Tubbergenaar op. “Hier leeft ‘Noaberschap’, ook tijdens carnaval. Iedereen helpt elkaar, dat gaat heel ver. Zelfs de werkzaamheden aan de Bruno van Ommenstraat, waar het riool vervangen moet worden, zijn opgeschort vanwege de carnavalsoptochten. Dat gebeurt echt niet overal hoor.”